Data: 2002-02-01 00:23:36
Temat: Re: orzechy.../Wloskie w cukrze
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
PEPE wrote:
>
> ...przyznaję, że moja przyjació3ka wprawi3a mnie - kulinarnego neofitę - w
> zdumienie, kiedy wysypa3a garść orzechów laskowych na rozgrzaną patelnię i
> najnormalniej w świecie je "podsmaży3a"...by3y świetne!!!
> czy ktoś zna jakieś "wariacje" na temat "smażonych" orzechów?
> jakieś dodatki?
> pozdrawiam
> Pawe3
Wloskie orzechy zalac wrzatkiem, przykryc i odstawic na 20 minut. Odlac
wode, mokre orzechy rolowac w cukrze. Najlepiej wrzucic mokre orzechy do
worka plastykowego, dodac cukier i potrzasac, az pokryte. Wylozyc na
blache, piec pod opiekaczem, mieszajac co 20-30 sekund, az cukier sie
gdzieniegdzie skarmelizuje.
Gdy wystygna, sa lekkie i kruche, zupelnie inne, niz surowe wloskie
orzechy. Mozna je jesc jako przysmak, albo posypac chinskie jedzenie,
najlepiej slodko-kwasne, albo surowke z marchwii z jablkiem, albo dodac
do salatki owocowej.
Magdalena Bassett
|