Data: 2005-12-07 12:43:48
Temat: Re: osmiornica ?
Od: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
kasia napisał(a):
> Witam,
>
> Czy ktos moglby podpowiedziec, jak przyrzadzic osmiornice? Calkiem, ladne
> okazy mozna kupic w dziale rybnym w supermarkeie (takie ok 1-1,5 kg), ale
> zupelnie nie wiem jak sie do niej zabrac i z czym jest najlepsza. Jest to
> dosyc spory wydatek i nie chcialabym zmarnowac mojej osmiorniczki, ktora ma
> byc kolacja-prezentem dla mojego mezczyzny, ktory jest z Chorwacji i nie
> jedna osmiornice juz zjadl :)
>
>
Pieczona ośmiornica po Chorwacku (na podstawie GW)
(hobotnica ispod peke)
(dla 4-6 osób)
1 kg małych ośmiorniczek lub 1 duża (może być mrożona), 1/2 kg
ziemniaków, 2 cebule, 250 ml białego wina, 1 pęczek natki pietruszki,
mielona słodka czerwona papryka, vegeta, oliwa, sól, pieprz
Potrawę tę tradycyjnie przyrządza się na ognisku lub w piecu opalanym
drewnem, w domowych warunkach musi wystarczyć piekarnik. Mrożone
ośmiorniczki (lub ośmiornicę) rozmrażamy płuczemy, następnie zalewamy
wodą i gotujemy przez 20 minut. Odcedzamy, wodę z gotowania wylewamy.
Ziemniaki obieramy kroimy w półplasterki i posypujemy solą, pieprzem
oraz papryką. Cebule obieramy i również kroimy w półplasterki.
Ośmiorniczki wkładamy do natłuszczonej oliwą brytfanny, solimy,
posypujemy cebulą, vegetą i posiekaną natką, następnie obkładamy
ziemniakami. Polewamy winem. Przykrywamy naczynie. Jeśli pieczemy
potrawę w ognisku, najpierw stawiamy brytfannę na żarze i pieczemy przez
30 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę, ośmiornice
przekładamy na ziemniaki, ponownie przykrywamy szczelnie naczynie,
wysypujemy trochę żaru na pokrywkę i pieczemy w żarzącym się ognisku
przez kolejne 25 minut. W piekarniku pieczemy potrawę ok. 45 min w 200°C.
Mars
|