Data: 2002-06-27 06:05:25
Temat: Re: owoce i proporcje
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Anastazja" <a...@p...fm> napisał w wiadomości
news:3d1a4025$1@news.vogel.pl...
>
> Schudłam pomimo tego, że oprócz normalnych posiłków jadłam mnóstwo owoców.
Owoce, czyli "frukty" zawierają cukier prosty: fruktozę.
Cytat z "Biochemii Harpera" str. 246:
"Fruktoza znacznie szybciej niż glukoza ulega glikolizie w wątrobie. Pozwala
to na pobudzenie przez fruktozę szlaków metabolicznych w wątrobie,
prowadzących do wzmożonej syntezy kwasów tłuszczowych, estryfikacji kwasów
tłuszczowych i wydzielania VLDL oraz do zwiększenia stężenia
triacylogliceroli w surowicy krwi."
Fruktoza także szybciej niż glukoza powoduje glikozylację nieenzymatyczną
białek, np. hemoglobiny około 5 razy, a albuminy około 10 razy. To nie boli,
ale powoduje spustoszenie w organiźmie.
> Polecam jabłka, morele, pomarańcze...
Niedawno w czasopismach pojawiła się informacja, że współczesne odmiany
jabłek potrafią mieć zawartość cukru odpowiadającą czterem łyżeczkom w
jednym owocu.
Owoce mogą więc nieźle tuczyć.
Ponadto owoce zawierają śladowe ilości białka. Niedostatek białka, a
zwłaszcza egzogennego (nie wytwarzanego przez ludzki organizm) aminokwasu
metioniny powoduje stłuszczenie wątroby.
> Jedyna rzecz, na którą zwracałam uwagę to to, by miały one niski indeks
> glikemiczny.
Niski indeks glikemiczny owoców wynika z tego, że fruktoza nie pobudza
trzustki do wydzielania insuliny, ale ogólnie jest dużo groźniejsza od
glukozy.
Pozdrawiam
Leszek
|