Data: 2004-05-22 18:04:44
Temat: Re: "państowowe" śniadania
Od: "Dario" <D...@i...nu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Typowe sniadanie wloskie to bulka maslana, czesto nadziewana konfiturami
albo ciasta owocowe ewentualnie bulki drozdzowe maczane w cappuccino.
ogolnie tendencja taka jak we francji czy hiszpanii tzn. sniadania sa bardzo
lekkie i raczej na slodko. Czasem platki owsiane z mlekiem albo jogurem i do
tego lyzka miodu. Belgia ma bardzo wyrazny podzial sniadaniowy: walonia jada
po francuzku a flamingowie po holendersku. A holender zjada na sniadanie
chleb( taka wyrosnieta gabka - gombka- z formy) z pindakaas. To taka masa z
tartych orzechow pinda - pozostaosc kolonialna, albo wspomniana gabka z
serem zoltym i do tego apeltroop czyli zredukowany wywar z jablek albo jajo
na mieko. kanapka z salami albo z szynka i do tego cieniutka kawa Dauwe
Egberts. Coraz czesciej pojawiaja sie na stolach nie tylko Holandii ale i
calej europy zw pitne siadania. To rodzaj jogurtu z owocami i platkami
owsianymi lekko slodkawy produkowany przez wielkie firmy bezguscia takie jak
unilever
dario
|