Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: papryczki ostre... Kurczak Kung Pao
Date: 23 Sep 2001 21:47:28 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 43
Message-ID: <009e01c14468$8a5b2080$0200a8c0@BeataMoryl>
References: <007e01c14407$2ac814e0$0200a8c0@BeataMoryl>
<3...@t...de>
<010b01c1442c$730769c0$0200a8c0@BeataMoryl>
<3...@t...de>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1001274448 10123 192.168.240.245 (23 Sep 2001 19:47:28 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Sep 2001 19:47:28 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-Received: from BeataMoryl (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id VAA17468
for <p...@n...pl>; Sun, 23 Sep 2001 21:47:27 +0200
X-Received: from BeataMoryl (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id VAA17468
for <p...@n...pl>; Sun, 23 Sep 2001 21:47:27 +0200
X-Received: from BeataMoryl (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id VAA17468
for <p...@n...pl>; Sun, 23 Sep 2001 21:47:27 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:70861
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: "Waldemar Krzok" <5...@t...de>
To: <p...@n...pl>
Sent: Sunday, September 23, 2001 3:37 PM
Subject: Re: papryczki ostre... Kurczak Kung Pao
> nie wolno tylko niczego pić, tylko zakąsić po kryjmu czymś normalnym,
> pomaga (z autopsji). Pali gęba, włosy bolą, ale jakoś trzeba przes to
> przejść.
Masz racje - najlepiej przegryzalo sie wielkimi ichnimi krewetkami (one sie
chyba nazywaja tygrysie - wielkie jak meski kciuk i pyszne) - te krewetki
byly ugotowane i jadlo sie je obierajac palcami i maczajac w sosie sojowym -
maja taki subtelny smak, ze podniebienie od razu oddychalo z ulga :-)))
>
A ta cebulka, to jaki ma smak? Nadaje się do
> czegoś innego?
>
> Waldek
Cebulka smakuje jak nasza mloda ze szczypiorkiem tylko nie jest az tak
ostra - trudno to okreslic - jest delikatniejsza, subtelniejsza w smaku,
aczkolwiek swojego kopa ma ;-) Oni tej cebuli do wszystkiego uzywaja, jak my
nasza w glowkach. Typowe jedzenie biednych Chinczykow, jakie opisywal mi ZZQ
jako "smak dziecinstwa" (facet ma jakies 46-47 lat - czesc zycia spedzil
wiec pod slonecznymi rzadami Mao) to placki z maki kukurydzianej + surowa
cebulka + dzem krewetkowy. Kazal to sobie podac w jednej z restauracji,
zebym zobaczyla, jak jadal kiedys. Placki to byly takie male plaskie
placuszki, z wygladu przypominajace placki ziemniaczane - ale byly z
mamalygi po prostu (blee... - ryzu nie jedli bo za drogi), do tego wlasnie
ta cebulka a dzem krewetkowy to sa takie malusienkie krewetki, ktore sie
przypadkowo zaplatuja w sieci rybakom - taki krewetkowy szut, ze tak powiem.
Chinczycy jako narod zapobiegliwy zbieraja te krewetki, przesypuja sola i
udeptuja w wielkich drewnianych beczkach - z tego udeptywania wychodzi taka
brudnoszara masa - ten dzem krewetkowy wlasnie. Nie powiem - nie byla to
rozkosz dla podniebienia.
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|