Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!newsgate.pl
From: t...@g...pl (Kot)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pasta porady
Date: 30 Jan 2006 23:24:26 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 49
Message-ID: <4...@g...pl>
References: <drm308$i31$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1138659866 22015 213.180.130.18 (30 Jan 2006 22:24:26
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Jan 2006 22:24:26 GMT
X-Received: from unknown (HELO ?84.100.218.187?) (a...@8...100.218.187 with
plain) by smtp004.mail.ukl.yahoo.com with SMTP; 30 Jan 2006 22:23:52
-0000
X-Received: from unknown (HELO ?84.100.218.187?) (a...@8...100.218.187 with
plain) by smtp004.mail.ukl.yahoo.com with SMTP; 30 Jan 2006 22:23:52
-0000
X-Received: from unknown (HELO ?84.100.218.187?) (a...@8...100.218.187 with
plain) by smtp004.mail.ukl.yahoo.com with SMTP; 30 Jan 2006 22:23:52
-0000
X-Received: from unknown (HELO ?84.100.218.187?) (a...@8...100.218.187 with
plain) by smtp004.mail.ukl.yahoo.com with SMTP; 30 Jan 2006 22:23:52
-0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:259111
Ukryj nagłówki
M.M. wrote:
>Witam i przechodzac od razu do rzeczy mam kilka pytan (niestety bede musial
>teraz przez jakis czas sam sobie gotowac)
>
>1. Jak smaze mieso mielone+cebulka, to dodaje troche oleju. I jak juz
>przechodze do robienia sosu i wlewam tam wode + koncetrat + fix, to ten olej
>tak nieciekawie wyglada jakby cos bylo nie tak. Czy mam usunac ten olej po
>smazeniu, zanim zaleje czy nie?
>
>
Czemu dodajesz fiks, a nie swieze warzywa i przyprawy ??? No dobra, moze
tak wolisz. Tluszcz jest nosnikiem smaku i troche szkoda go wylewac
(chyba, ze jest go bardzo duzo), lepiej dodac troche maki wymieszanej z
odrobina wody i jeszcze chwile pogotowac, maka zwiąże tluszcz.
>2. Czy mieso mielone mam przyprawiac przed wrzuceniem na patelnie, czy moge
>sobie sypac te przyprawy w trakcie smazenia? To chyba nie ma znaczenia?
>
>
Mozna w trakcie, mozna na poczatku, mozna na koncu - zalezy o jaka
przyprawe chodzi i jaki chcesz osiagnac efekt.
>3. Czy to co ja robie czyli makaron "rurkowy" + sos z miesem to jest juz
>pasta czy to jeszcze spaghetti?
>
>
Spaghetti to koknkretny ksztalt makaronu, wiec rurki za zadne skarby
spaghetti byc nie moga ;) Za to pewnie mozesz je nazywac penne, bedzie
bardziej po wlosku ;PP
>4. Czy warto zamiast oleju dawac oliwe z oliwek do smazenia (znalazlem to w
>kuchni i rozumiem ze tym sie zastepuje olej?)
>
Uzywanie oliwy do smazenia mija sie z celem: latwiej sie pali, niz olej
rafinowany, dlugotrwala obrobka cieplna morduje smak i aromat oliwy.
Kot
____________________________________________________
_______
To help you stay safe and secure online, we've developed the all new Yahoo! Security
Centre. http://uk.security.yahoo.com
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|