Data: 2004-09-20 20:39:49
Temat: Re: pasteryzowanie pasztetu?
Od: "ktosia" <k...@U...o2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Dzięki :)
> A mogłabyś się podzielić pomysłami na pasty warzywne?
Generalnie nie mam swoich wyprobowanych ulubionych przepisow ciagle
eksperymentuje i wiele rzezcy robie "na oko"
Wrzucam obrane i jesli tego wymagaj to podduszone warzywka i/lub uprzednio
namoczone i obgotowane straczkowce do miksera, zawsze dodaje cebule
podduszona z czosnkiem, ziola (bazylie, oregano, tyminek, pietruszka,
rzerzucha), sol, oliwe. Jesli jest za rzadkie zageszcam bulka tarta lub
platkami owsianymi . Jesli platki to miksuje wszystko z nimi zeby powstala
gladka masa.
Swietne pasty robie tez z twarogu potrojnie mielonego (takiego sernika)
dodajac do niego pokrojone lub zmiksowane ziola i warzywa.
Ostatnio zrobilam ajwar (psta z baklzanow z paryka) i kawior z baklazanow wg
przepisu z archiwum grupy, koniecznie sproboj tez humusu (pasta z grochu
wloskiego/cieciorki)
duzo przepisow znjdziesz na:
http://puszkkka.spinacz.pl/szukaj.php3
pozdrawiam
Ktoska
|