Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!news.astercity.net!news.ipartners.pl!not-for-mail
From: Aga <A...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pasty jajeczne
Date: Wed, 19 Sep 2001 09:48:09 +0200
Organization: Alcatel Polska
Lines: 24
Message-ID: <3...@a...pl>
References: <3ba84996$1@news.vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: www.alcatel.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.ipartners.pl 1000885727 10859 157.25.183.82 (19 Sep 2001 07:48:47 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 19 Sep 2001 07:48:47 GMT
X-NNTP-Posting-Host: sejp9099.polww.alcatel.pl
X-Accept-Language: pl, en
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:0.9.2) Gecko/20010726
Netscape6/6.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:69656
Ukryj nagłówki
Wczoraj na kolację była pasta z jajkiem - więc podam przepis mimo, że
oprócz jajka, rybka wędzona w nią wpadła.
Jajka ugotować na twardo, wędzoną rybę (ta wczorajsza to dorsz) staranne
"oskubać" z ości i skóry, rozdrobnić.
Pokroić drobno małą cebulkę oraz jajka. Wszystkie składniki połączyć.
Tradycyjnie 'łączy" się składniki takiej pasty oliwą, ale ja dodałam
(zamiast oliwy) wyrób Winiar Jogomajo (nie za dużo - ot tyle żeby pasta
nabrała konsystencji pasty :-)). Całość dokładnie wymieszać, popieprzyć.
Jeśli ryba nie była zbyt słona można dosolić. A na koniec świeżutki
razowiec (taki z chrupiącą skórką) pokroić, posmarować "od serca" pastą,
na to pomidorek i ... mniamm
I przypomniał mi się jeszcze jeden jajeczny dodatek do kanapek - nie
jest to pasta ale jest pycha i z jajek :-).
Jajka ugotować na twardo, pokroić na kawałki. drobno posiekać ogórka
konserwowego.
Przygotować sos: 1/3 części majonezu połączyć z 2/3 części słodkiego
jogurtu naturalnego, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić solą i
białym pieprzem. Jajka i ogórka delikatnie połączyć z sosem, na koniec
dodać szczypiorek. Odstawić do lodówki, coby się przgryzło. Zajadać ze
świeżym pieczywem.
Smacznego,Aga
|