Data: 2001-09-19 12:38:58
Temat: Re: pasty jajeczne
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Claudie" <c...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:3ba84996$1@news.vogel.pl...
> Czy ma ktos moze przepisy na pasty jajeczne?
> Z gory dziekuje.
> C.
>
Twarozek Sachera
(to ponoc wedlug tego goscia od tortow)
3 jaja,1 mala zielona papryka, 2 filety z sardeli z puszki, 1 maly ogorek
konserwowany,1 mala cebula, 50 g miekkiego masla,1 lyzeczka musztardy,150 g
twarozku (serkiem homogenizowanym), 1 lyzka posiekanej pietruszki, 1 lyzka
slodkiej, mielonej papryki, sol i pieprz.
Jaja ugotowac na twardo, ostudzic i dwa drobno posiekac. W tym czasie umyc,
osuszyc i pokroic w drobna kosteke papryke, odlozyc do ozdoby. Sardele oplukac
pod zimna woda i tez drobno potraktowac. To samo z ogorkiem i cebula. maslo
wymieszac z musztarda i twarozkiem. Dodac pozostale skladniki i ponownie
wymieszac. Posolic i popieprzyc. Serek przelozyc do salaterki. Trzecie jajko
pokroic w talarki, polozyc na wierzch i posypac papryka. Podawac z chlebem
razowym. Jak kto nie lubi sardeli, to moze uzyc kaparow. A jak i tego nie lubi,
to niech sobie da spokoj i zrobi to:
Pasta pomidorowo-jajowa
4 jaja, 1 srednia cebula, 2 lyzki Creme fraiche lub podobne,2 male pomidory (ok.
150 g), sol, pieprz, peczek pietruszki,
Ugotowac jaja, ostudzic i drobno pokroic. Obrac cebule, tez posiekac i razem z
Creme fraiche dodac do jaj. Pomidory umyc, obrac (jak, chyba nie musze
tlumaczyc), wyciac twarde czesci i pokroic w drobna kostke. Pietruszke umyc,
osuszyc i posiekac. skladniki wymieszac ze soba.
Irek
|