Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: patelnia do naleśników
Date: Wed, 9 May 2007 09:41:02 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <f1ru6n$53r$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <f1qebh$i86$1@inews.gazeta.pl> <f1rt1l$m0e$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abcx164.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1178696729 5243 83.6.239.164 (9 May 2007 07:45:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 9 May 2007 07:45:29 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000738-4, 2007-05-07), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:296157
Ukryj nagłówki
"czeremcha " <c...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote in message
news:f1rt1l$m0e$1@inews.gazeta.pl...
> Jesli naprawdę masz tylko jedną, małą patelnię - to kup sobie dużą, z
> łagodnie zaokrąglonymi brzegami. Normalną, nie do naleśników - bo za
chwilę
> będziesz szukał patelni np. na omlet dla trzech głodnych osób.
>
> Ania
Witaj!
Ależ są takie, z przegródkami... Do naleśników wystarczy taka duża -
sprzedają te nierdzewki na ulicach (tak było do niedawna, bo już nie
pamietam, kiedy byłem w Warszawie choć to tylko 20min autobusem) ze szklaną
pokrywką. Jest z potrójnym dnem, ale wystarczająco lekka, aby podrzucaniem
odwracać naleśniki na drugą stronę. Ale miałem też komplet z teflonem - trzy
patelnie (Selgros czy oszołom), ale mi progenitura obdrapała, duża to buła
już zupełnie sporych rozmiarów.
Naleśnikarki można było czasem niedrogo trafić na Stadionie - dobra
sprawa na ognisko, czy inne samodziełki grupowe - smaży się placki, a w
dwudziestu naczyniach różne farsze - chętni nabierają sobie to co chcą...
Teoretycznie wystarczy kawałek płaskiej blachy z dorobioną rączką - smaruje
się ją kawałkiem skórki ze słoniny i nalewa ciasto - cały szkopuł w doborze
wielkości chochelki (czy jak niektórzy mówią - nalewki).
|