Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!ne
ws.ivp.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: patoka (?)
Date: Thu, 14 Dec 2000 22:02:50 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 19
Message-ID: <3...@n...tpi.pl>
References: <3a3880c2$1@news.vogel.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pi22.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 976830743 26984 213.76.104.22 (14 Dec 2000 21:52:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Dec 2000 21:52:23 GMT
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:38978
Ukryj nagłówki
On Thu, 14 Dec 2000 09:15:20 +0100, "asia" <j...@h...com.pl>
wrote:
>Mam przepis na nalewke korzenna, jednym ze skladnikow jest cyt. "X ml miodu
>plynnego - patoki". I tu pytanie: czy to jest jakis specjalny miod, jesli
>tak to jaki? Chce zrobic te nalewke, ale nie wiem czy moge dac zwykly miod.
patoka to nie gatunek a stan miodu - miod moze miec postac patoki
(czyli miodu plynnego) lub krupca (miod zestalony). Jesli przepis
przewiduje patoke to znaczy ze jest problem z mala zawartoscia wody w
recepturze nie gwarantujaca skutecznego rozpuszczenia krupca - alkohol
nie rozpuszcza, wody malo - jak dasz krupiec to sie nie wymiesza do
czysta, czesc miodu opadnie na dno. niby mozna krupiec zmusic do
opnownego uplynnienia przez podgrzanie ale to barbarzynstwo - rownie
dobrze mozna uzyc podkarmelizowanego cukru, miodtak potraktowany traci
wiekszosc 9poza slodkim smakiem) swoich wlasciwosci.
--
Darek
|