Data: 2001-09-06 20:08:07
Temat: Re: pazibroda
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9n8ddn$6sb$1@news.onet.pl...
> > Pamiętam tylko, że to była taka gładka masa ... z kapusty i ziemniaków
> > chyba
> > ?!
> Są tacy, którzy to
> http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/groch.htm
> tak nazywają...
A mnie ani jedno, ani drugie do nazwy nie pasuje. Parzybroda to zupa z
kapustą na wywarze, ze skwarkami, ziemniakami. Dokładnie już nie pamiętam,
bo nie przepadam, ale w Wielkopolsce dość popularna jest. Zdecydowanie
nie jest to jednak gładka masa, bo nazwa pochodzi o tych kapuścianych
farfocli, które parzą brodę (nomen omen).
--
Konrad J. Brywczyński No use to complain
b...@w...pdi.net If you're caught out in the rain
www.kjb.w.pl Your mother's quite insane
UIN:27412398 Cat food cat food cat food again
|