Data: 2001-09-07 02:40:38
Temat: Re: pazibroda
Od: "slav" <s...@s...ca>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zacytuje przepis z ksiazki pt: KUCHNIA POLSKA z roku 1976:
Kapusta "pazybroda"
Skladniki:
80 dkg kapusty cukrowej,
60 dkg ziemniakow,
5 dkg sloniny lub boczku wedzonego,
1dkg tluszczu,
1/2 dkg kminku,
sol,
pieprz,
cukier,
kwasek cytrynowy lub ocet (3%)
Przepis:
Kapuste obrac z wierzchnich, zepsutych i zwiedlych lisci, oplokac, pokrajac
w gruba kostke.
Zalac wrzaca woda (1/4 l), dodac sol, cukier, kminek, tluszcz, przykryc, gdy
sie zagotuje, odkryc na chwile. Gotowac pod przykryciem okolo 25 minut. Gdy
kapusta jest prawie miekka, wlozyc obrane i oplukane i pokrajane w kostke
ziemniaki, gotowac razem. Przyrzadzic zasmazke: slonine lub boczek pokrajac
w kostke, stopic, zmieszac z maka zrumieniona na jasnozloty kolor.
Rozprowadzic zimna woda, zagotowac, polaczyc z kapusta, dodac pieprz i,
jesli potrzeba troche kwasku cytrynowego lub octu. Podawac do miesa,
ziemniakow, gotowanego grochu.
Koniec cytatu.
pozdrawiam,
Slav
|