Data: 2003-04-17 11:01:19
Temat: Re: peklowana szynka- jak dłudo sparzyć?
Od: "Przyklejka" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "jozef telecki" <m...@i...com.pl> napisał
> szynke gotuje sie w temperaturze wrzenia przez ok.15 min,a nastepnie
obniza
> temperature do ok 80-82st C i utrzymuje ja do ugotowania szynki i
> osiagniecia 68 stC wewnatrz szynki.Orientacyjny czas gotowania wynosi ok
50
> min na 1 kg szynki.>
Dzięki wielkie za dokładny opis .
Niestety nie dysponuje termometrem , aby sprawdzić temp w środku szynki.
Zrobiłam tak. Zagotowałam wode , wrzuciłam do niej szynke, poczekałam
chwilke ok. 5 minut, aby się pogotowała. Następnie przykręciłam gaz i lekko
, od czasu do czasu bulgotało pod przykryciem. Parzyłam dość długo 3
godziny- szynka miała 2,4 kg. Po parzeniu nie wyjmowałam szynki z wody
około 2,5 godziny. Po tym czasie szynka do lodówki. dzisiaj sprawdzałam jak
wyszła i jestem mile zaskoczona. Jest mięciutka i soczysta.
--
Kasia
|