Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pepper steak (green pepper) - jak go się robi
Date: Sun, 13 Jan 2002 17:50:13 +0100
Organization: Wladyslaw Los
Lines: 60
Message-ID: <1f5y0bk.7psaq213y62yoN%wlos@tele.com.pl>
References: <a1q80o$j0$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: po120.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1010940642 11362 213.76.110.120 (13 Jan 2002 16:50:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 13 Jan 2002 16:50:42 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:91670
Ukryj nagłówki
Mietek <m...@p...onet.pl> wrote:
> Wiele razy go jad"em w restauracji ale jak go sie przyrządza to nie wiem.
> Szuka"em w archiwum i necie i nic takiego nie znalaz"em -występują tylko
> jako pozycje menu w knajpach.
> Jak zwykle liczą na grupowiczów.
> Mietek
Gdybys dobrze poszukal to bys znalazl, przepisy na pepper steak, czy z
francuska steak au poivre podawalem juz tu kilkakrotnie. Po polsku
bedzie to cgyba stek na pieprzu?
Steak ten robis sie tradycyjnie z czarnym pieprzem, dawanie zielonego,
czy o roznych barwach, to stosunkowa nowa -- i wlasnie chyba
restauracyjna -- moda.
Przepis 1
1 stek ok. 200 g.
maslo i oliwa
200 ml. bialego wina
200 ml bulionu, najlepiej cielecego
25 ziarenek pieprzu
gesta smietana
sol
Pieprz gotowac w bulionie z winem, az wyparuja do 1/4 objetosci.
Stek dobrze ugniesc w dloniach i usmazyc na oliwie z maslem, odlozyc w
cieple miejsce
Odcedzonym wywarem z pieprzu zdeglasowac patelnie, dodac smietany i
wymieszac.
Stek i sos posolic do smaku i stek polany sosem. Mozna ozdobic
wygotowanymi ziarnami pieprzu.
Przepis 2
Stek jw.
Grubo zmielony lub tluczony pieprz
maslo i oliwa
biale wino, ewentualnie odrobina koniaku lub armaniaku
bulion jw.
stek dobrze ugnies w dloniach i posypac z obu stron pieprzem. Usmazyc
na oliwie z maslem. Posolic Patelnie zdeglasowac winem z koniakiem, sos
rozrobic z 2-3 lyzkami bulionu, gotowac, by odparowal do odpowiedniej
konsystencji, na koniec roztopic w nim kawalek masla. Stek i sos posolic
do smaku.
W restauracjach czesto flambiruja taki stek na wydaniu koniakiem lub
armaniakiem.
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
|