Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!news
.man.poznan.pl!news-fra1.dfn.de!newsfeed.ision.net!ision!news.belwue.de!newsfee
d01.sul.t-online.de!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news.glorb.com!tdsne
t-transit!newspeer.tds.net!sn-xit-02!sn-xit-01!sn-post-01!supernews.com!corp.su
pernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pieczeń z indyka
Date: Sun, 20 Jun 2004 10:30:32 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <cb14e2$soh$1@nemesis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 47
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:205389
Ukryj nagłówki
wojus wrote:
> hej
>
> od razu drugie pytanie
> chcę zrobić na obiad dla rodzinki pieczęn z indyka
> moze trochę nietypowa
> ale będzie ona z dużego kawałak fileta z indyka
piers czy inna czesc?
>
> włożona w rekaw,
> rękaw włożony do naczynia - i do piekarnika
>
> oto moje pytania:
> 1) czym przyprawić filet? (myśłalam o zalaniu kostką warzywną, dodać
> majeranek, czosnek rozgnieciony?) - nie mam pojęcia - proszę o radę - jak go
> przygotować?
Zalezy, jaki chcesz otrzymac efekt smakowy. Mozesz natrzec sola i pieprzem,
ponacinac gdzieniegdzie skore i wsunac pod nia zabki czosnku.
Albo natrzec olejem sezamowym i mieszanka ziol, plus sol i pieprz.
Albo posiekac duza ilosc swiezych ziol jak oregano, majeran, tymianek,
rozmaryn, bazylia, estragon, rozlozyc je rowna warstwa na gazie, na tym polozyc
filet, zawinac w gaze, wsadzic do brytfanki, polac mieszanka stopionego masla i
bialego wina (pol na pol, roztrzepane widelcem), az wsiaknie w gaze. Piec pod
przykryciem. Gdy filet osiagnie pozadana temperature, odrzucic gaze i ziola
odrzucic, i przypiekac pod opiekaczem przez ostatnie 5 minut.
>
> 2) jak długo mam go piec i na ile stopni?
200°C przez pierwsze 10 minut, 160°C przez nastepne 45 minut na kazdy kilogram
miesa, albo az termometr umieszczony w najgrubszym miejscu wskaze 77°C
>
> chcę aby był smaczniutki jak go podam gosiom
Napisz, jak podalas i czy im smakowalo
Magdalena Bassett
|