Data: 2004-06-20 17:30:32
Temat: Re: pieczeń z indyka
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
wojus wrote:
> hej
>
> od razu drugie pytanie
> chcę zrobić na obiad dla rodzinki pieczęn z indyka
> moze trochę nietypowa
> ale będzie ona z dużego kawałak fileta z indyka
piers czy inna czesc?
>
> włożona w rekaw,
> rękaw włożony do naczynia - i do piekarnika
>
> oto moje pytania:
> 1) czym przyprawić filet? (myśłalam o zalaniu kostką warzywną, dodać
> majeranek, czosnek rozgnieciony?) - nie mam pojęcia - proszę o radę - jak go
> przygotować?
Zalezy, jaki chcesz otrzymac efekt smakowy. Mozesz natrzec sola i pieprzem,
ponacinac gdzieniegdzie skore i wsunac pod nia zabki czosnku.
Albo natrzec olejem sezamowym i mieszanka ziol, plus sol i pieprz.
Albo posiekac duza ilosc swiezych ziol jak oregano, majeran, tymianek,
rozmaryn, bazylia, estragon, rozlozyc je rowna warstwa na gazie, na tym polozyc
filet, zawinac w gaze, wsadzic do brytfanki, polac mieszanka stopionego masla i
bialego wina (pol na pol, roztrzepane widelcem), az wsiaknie w gaze. Piec pod
przykryciem. Gdy filet osiagnie pozadana temperature, odrzucic gaze i ziola
odrzucic, i przypiekac pod opiekaczem przez ostatnie 5 minut.
>
> 2) jak długo mam go piec i na ile stopni?
200°C przez pierwsze 10 minut, 160°C przez nastepne 45 minut na kazdy kilogram
miesa, albo az termometr umieszczony w najgrubszym miejscu wskaze 77°C
>
> chcę aby był smaczniutki jak go podam gosiom
Napisz, jak podalas i czy im smakowalo
Magdalena Bassett
|