Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <i...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pieczenie swiateczne: slaska bomba
Date: 1 Nov 2001 11:43:21 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 36
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <9rpf2c$r6q$01$1@news.t-online.com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1004611401 12507 192.168.240.245 (1 Nov 2001 10:43:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Nov 2001 10:43:21 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 194.223.177.55, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows NT 4.0; FIL IE 5.01 SP1 PROD
1.1.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:77998
Ukryj nagłówki
> no to zaczynam opisywanie ciast Bożonarodzeniowych rodem ze Ślunska
>
> 1. Śląska bomba miodowa
>
> 0.5kg cukru
> 0.5kg miodu (lub melasy, jak kto lubi)
> 1.0kg mąki
> 0.125kg masła
> 0.25kg cytronatu (pokrojonego)
> 0.125kg migdałów lub orzechów (w całości, znaczy bez łupin, ale całe)
> 0.125kg rodzynek
> 0.25l mleka
> 2 łyżki stoł. rumu
> 3 jajka
> 1 opakowanie przyprawy piernikowej (muszę sprawdzić składniki, ale chyba są
> gotowce)
> 2 paczki proszku do pieczenia.
>
> cukier+miód rozpuścić w garnku. Dodawać resztę składników (najpierw masło,
> potem reszta wg listy). Wymieszać, aż będzie gładkie ciasto. Formy*
> postawić na wysmarowanym masłem pergaminie (no ten do smażenia), na blasze
> oczywiście. Wypełnić do połowy. Piec godzinę w średnio gorącym piekarniku
> (bardziej gorący, niż średnio, ale nie za bardzo, bo brykiety wyjdą).
>
> *formy. Nie wiem, czy do dostania. Mają jakieś 10cm wysokości i 5cm
> średnicy (dla za-wodnych 4" hight, 2" diameter) i są na przestrzał. Jak
> gazrurka, tylko z cienkiej blachy.
>
> Waldek
co to jest 0.25kg cytronatu (pokrojonego)
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|