Data: 2001-11-01 10:43:21
Temat: Re: pieczenie swiateczne: slaska bomba
Od: <i...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> no to zaczynam opisywanie ciast Bożonarodzeniowych rodem ze Ślunska
>
> 1. Śląska bomba miodowa
>
> 0.5kg cukru
> 0.5kg miodu (lub melasy, jak kto lubi)
> 1.0kg mąki
> 0.125kg masła
> 0.25kg cytronatu (pokrojonego)
> 0.125kg migdałów lub orzechów (w całości, znaczy bez łupin, ale całe)
> 0.125kg rodzynek
> 0.25l mleka
> 2 łyżki stoł. rumu
> 3 jajka
> 1 opakowanie przyprawy piernikowej (muszę sprawdzić składniki, ale chyba są
> gotowce)
> 2 paczki proszku do pieczenia.
>
> cukier+miód rozpuścić w garnku. Dodawać resztę składników (najpierw masło,
> potem reszta wg listy). Wymieszać, aż będzie gładkie ciasto. Formy*
> postawić na wysmarowanym masłem pergaminie (no ten do smażenia), na blasze
> oczywiście. Wypełnić do połowy. Piec godzinę w średnio gorącym piekarniku
> (bardziej gorący, niż średnio, ale nie za bardzo, bo brykiety wyjdą).
>
> *formy. Nie wiem, czy do dostania. Mają jakieś 10cm wysokości i 5cm
> średnicy (dla za-wodnych 4" hight, 2" diameter) i są na przestrzał. Jak
> gazrurka, tylko z cienkiej blachy.
>
> Waldek
co to jest 0.25kg cytronatu (pokrojonego)
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|