Data: 2001-10-31 19:15:58
Temat: pieczenie swiateczne: slaska bomba
Od: waldemar <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
no to zaczynam opisywanie ciast Bożonarodzeniowych rodem ze Ślunska
1. Śląska bomba miodowa
0.5kg cukru
0.5kg miodu (lub melasy, jak kto lubi)
1.0kg mąki
0.125kg masła
0.25kg cytronatu (pokrojonego)
0.125kg migdałów lub orzechów (w całości, znaczy bez łupin, ale całe)
0.125kg rodzynek
0.25l mleka
2 łyżki stoł. rumu
3 jajka
1 opakowanie przyprawy piernikowej (muszę sprawdzić składniki, ale chyba są
gotowce)
2 paczki proszku do pieczenia.
cukier+miód rozpuścić w garnku. Dodawać resztę składników (najpierw masło,
potem reszta wg listy). Wymieszać, aż będzie gładkie ciasto. Formy*
postawić na wysmarowanym masłem pergaminie (no ten do smażenia), na blasze
oczywiście. Wypełnić do połowy. Piec godzinę w średnio gorącym piekarniku
(bardziej gorący, niż średnio, ale nie za bardzo, bo brykiety wyjdą).
*formy. Nie wiem, czy do dostania. Mają jakieś 10cm wysokości i 5cm
średnicy (dla za-wodnych 4" hight, 2" diameter) i są na przestrzał. Jak
gazrurka, tylko z cienkiej blachy.
Waldek
|