« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-12-08 20:13:51
Temat: Re: piekarnik - chłodzenie obudowy
Użytkownik " zora" <z...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:elcgds$9jn$1@inews.gazeta.pl...
> J_K_K <j...@i...fm> napisał(a):
> Kto popwiedział że ciepło musi wydostawać się na
> zewnątrz w trakcie pieczenia? Teoretycznie niekoniecznie, zwłaszcza przy
> elektrycznym, tam nie ma spalania.
Przy 100% izolatorze, dodatkowo odpornym na temperaturę - zapewne nie :-)
>> Cudów nie ma.
> Chyba są, ktoś poniżej napisał że jemu chłodnym zawiewa.
To po co to chłodzenie jak chłodnym wieje ?
Darmowa klima ;-) ?
Pzdr
JKK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-12-09 14:23:46
Temat: Re: piekarnik - chłodzenie obudowyJ_K_K <j...@i...fm> napisał(a):
> Przy 100% izolatorze, dodatkowo odpornym na temperaturę - zapewne nie :-)
Trochę musi, bo by się w piecu zagotowało, para musi gdzieś uchodzić :)
> To po co to chłodzenie jak chłodnym wieje ?
> Darmowa klima ;-) ?
Może chłodnym wieje, bo kanakiki przez lodówkę prowadzą :), zapytałam, może odpowie
:)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-12-09 21:38:17
Temat: Re: piekarnik - chłodzenie obudowy
zora napisał(a):
> na czym to polega i czemu służy?
Polega na gorszej izolacji ścianek piekarnika oraz uwzględnieniu w
konstrukcji właśnie ich chłodzenia jako super-zalety.
Służy... wyciągnięciu pieniędzy od klienta, który jest łasy na
gadżety. Zamiast szukać porządnego i niezbyt skomplikowanego
urządzenia z jak najmniejszą liczbą dodatków mogących się zepsuć
:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-12-11 06:23:38
Temat: Re: piekarnik - chłodzenie obudowy> Zamiast szukać porządnego i niezbyt skomplikowanego
urządzenia z jak najmniejszą liczbą dodatków mogących się zepsuć
:-)
Właśnie. Proponuję zwykły piekarnik , a jak się boisz nadmiaru ciepła na
zewnątrz to piankę poliuretanową na wysokie temperatury(np.taka jak do maski
silnika ) :-) .
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-12-11 08:33:27
Temat: Re: piekarnik - chłodzenie obudowyMichał T <l...@N...pl> napisał(a):
> Właśnie. Proponuję zwykły piekarnik , a jak się boisz nadmiaru ciepła na
> zewnątrz to piankę poliuretanową na wysokie temperatury(np.taka jak do maski
> silnika ) :-) .
Właśnie takie mam podejście, że wybieram solidny sprzęt bez wodotrysków, ale
moja kuchnia słabo odprowadza ciepło, więc trudno mi w niej pracować jak pot
mi po plecach spływa :/, ktoś mi podpowiedział to chłodzenie, ale tak właśnie
przypuszczałam, że to energożerny podgrzewacz środowiska :(.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-12-11 18:51:15
Temat: Re: piekarnik - chłodzenie obudowy zora napisał(a):
> Alkmina <a...@w...pl> napisał(a):
>
>
>> Ja mam boscha. Wiatraczek wydmuchuje na zewnątrz chłodne powietrze.
>
> A wiesz może jak to się odbywa? mam nadzieje, że nie musi współpracować z
> chłodziarką?
>
>
Jak piekarnik piecze, to co jakiś czas włącza się wiatraczek, który jest
umieszczony między płytą gazową, a piekarnikiem elektrycznym i właśnie
ten wiatraczek chłodzi obudowę. Gdy w trakcie pieczenia otwieram drzwi
piekarnika, który jest bardzo szczelny, to muszę uważać, bo bucha z
niego gorąca para, ale tak jest chyba we wszystkich kuchenkach pod zabudowę.
Alkmina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-12-11 20:26:42
Temat: Re: piekarnik - chłodzenie obudowyNie do końca.
W kuchni Amica nie raz oparzyłem się od frontowej szyby (szyba podwójna, chłodzenie
tylko grawitacyjno-konwekcyjne
szczelinami).
W innej gdzie jest ruch powietrza pomiedzy szybami wymuszony wentylatorem po prostu
nie mozna się oparzyc.
JaC
----------------------------------------------------
----------------------------
I am using the free version of SPAMfighter for private users.
It has removed 2781 spam emails to date.
Paying users do not have this message in their emails.
Try SPAMfighter for free now!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-12-12 07:41:38
Temat: Re: piekarnik - chłodzenie obudowy 666 <j...@w...eu> napisał(a):
> Nie do końca.
> W kuchni Amica nie raz oparzyłem się od frontowej szyby (szyba podwójna,
chłodz
> enie tylko grawitacyjno-konwekcyjne
> szczelinami).
> W innej gdzie jest ruch powietrza pomiedzy szybami wymuszony wentylatorem po
pr
> ostu nie mozna się oparzyc.
W zasadzie jestem zdumiona. Mam dwudziestoletnią kuchenkę z piecykie gazowym.
Drzwiczki blaszane z podwójną szybą. Temperatura osiągane w tym piecyku to
ponad 300°C. W trakcie użytkowania obudowa jest mocno ciepła, ale nigdy
gorąca, o oparzeniu nie ma mowy.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-12-12 07:47:12
Temat: Re: piekarnik - chłodzenie obudowyAlkmina <a...@w...pl> napisał(a):
> Gdy w trakcie pieczenia otwieram drzwi
> piekarnika, który jest bardzo szczelny, to muszę uważać, bo bucha z
> niego gorąca para, ale tak jest chyba we wszystkich kuchenkach pod zabudowę.
No właśnie, para. Tak pomyślałam, że dążąc go izolacji, nazbieramy pary. I
jaki jest efekt takiego pieczenia? Czy nie jest to po części duszenie,
odbiegające od tradycyjnego pieczenia? Czy nie ma problemu z nadmiarem
wilgoci?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-12-12 16:44:55
Temat: Re: piekarnik - chłodzenie obudowy zora napisał(a):
> Alkmina <a...@w...pl> napisał(a):
>
>
>> Gdy w trakcie pieczenia otwieram drzwi
>> piekarnika, który jest bardzo szczelny, to muszę uważać, bo bucha z
>> niego gorąca para, ale tak jest chyba we wszystkich kuchenkach pod zabudowę.
>
> No właśnie, para. Tak pomyślałam, że dążąc go izolacji, nazbieramy pary. I
> jaki jest efekt takiego pieczenia? Czy nie jest to po części duszenie,
> odbiegające od tradycyjnego pieczenia? Czy nie ma problemu z nadmiarem
> wilgoci?
>
>
>
Przecież podczas tradycyjnego pieczenia podlewamy mięso, żeby było
soczyste, a podczas pieczenia ciast wydobywa się tylko gorące powietrze,
nie ma więc mowy o duszeniu. Nawet w kuchence wolno-stojącej podczas
pieczenia wytwarza się w piekarniku para.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |