Data: 2005-10-29 18:54:01
Temat: Re: pierogi z suszonymi śliwkami
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Dziś po raz pierwszy w życiu jadłem pierogi z suszonymi śliwkami i muszę
> przyznać, że są świetne. Oczywiście zamierzam się nimi raczyć w domu :)
> Suszone śliwki są jednak troszkę twarde i oczywiście przed gotowanie
> trzeba je namoczyć. Z tego co czytałem, ludzie najcześciej po prostu moczą
> w wodzie, ale pomyślałem, że mleko mogłoby nadać ciekawszego smaku i
> troszkę innej konsystencji.
> Ktoś gotuje takie pierogi często i mógłby się jakoś ustosunkować? :) Nie
> mam dziś produktów i czasu, żeby spróbować :/
Ja jadłam takie pierogi kilka lat temu w Zakopanem i od tego czasu już
robiłam je w domu. Śliwek nie moczyłam, ale lepiej jest wybrać te bardziej
miękkie - niezbyt mocno wysuszone. Pierogi są pyszne z kwaśną śmietaną i
posypane cukrem trzcinowym.
Smacznego.
Barbara
|