Data: 2001-12-17 09:48:27
Temat: Re: pierożki pieczone
Od: i...@r...com.pl (Agnieszka Nowak)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: <e...@p...onet.pl>
> Naszła mnie ochota na zrobienie na Wigilię oprócz zwykłych pierogów
gotowanych
> trochę pierożków pieczonych. I tu mam dylemat. Zrobiłam w weekend na próbę
> kilka pierogów i upiekłam je w prodiżu. Mimo że wyglądały naprawdę ładnie
to
> smakowo totalna klapa. Pierogi były tak twarde , że można było obawiać się
o
> utratę uzębienia:-)) Tak teraz myślę, że może trzeba było je w jakimś
tłuszczu
> piec, a ja tak na sucho to zrobiłam (na folii aluminiowej).A może ciasto
na
> pieczone musi być jakiejś innej receptury ?
Robilam pieczone z drozdzowego ciasta, takiego jak na bułeczki Doruni.
Ciasto bylo calkiem niczego sobie, ale postanowilam nastepnym razem dodac
oleju, coby wilgotniejsze bylo. W sumie polecam, tylko ostrzegam, zeby
NAPRAWDE cienko walkowac, bo rosnie jak na drozdzach ;-)) i zamiast pierogow
wychodza wielkie toboly. Acha, jeszce mocno sciskac brzegi, bo rozlaza sie
bardziej niz zwykle pierogi.
--
Maya
When God made man, she was only testing
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|