Data: 2004-07-31 21:41:48
Temat: Re: pij mleko
Od: m...@p...onet.pl (Kot)
Pokaż wszystkie nagłówki
Iwon(k)a wrote:
> uwaza sie, iz mleko
> ma zdolnosci remineralizacyjne, gdyz zwiera wlasnie wapn czy tez
> fosor, poza tym proteiny (kazeina) z mleka lacza sie ze szkiwlem zeba
> uposledzajac demineralizacje (czyli sprzyjajom reminelaizacji tez i
> w ten sposob) poza tym tluszcz z mleka tez uwazany jest za "plasz ochronny"
> enzymy z mleka rowniez hamuja rozwoj bakterii na plytce nazebnej,(szczegolnie
> sery). problem pojawia sie z laktoza, gdyz ta jako cukier moze
> byc prochnicotworcza, jednak ostatnio uwaza sie, iz spadek pH jest
> jednak niewielki, wiec az takiego wielkiego zagrozenia z tej strony nie ma.
> (mowa o mleku krowim)
Czyli mozna, zamiast pic, plukac sobie zeby mlekiem? ;) To dobrze, bo
nadmiar mleka powoduje u mnie problemy zoladkowe ;) A czy w zwiazku z ta
laktoza lepiej jest napic sie kefiru?
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|