Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "MariusZ" <s...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pizza
Date: Thu, 30 Dec 2004 15:20:54 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 39
Message-ID: <cr12io$nco$1@inews.gazeta.pl>
References: <cquuvg$of4$1@nemesis.news.tpi.pl> <0yRAd.15494$BO5.12556@news.chello.at>
Reply-To: "MariusZ" <s...@g...pl>
NNTP-Posting-Host: ntwklan-62-233-197-82.devs.futuro.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1104416152 23960 62.233.197.82 (30 Dec 2004 14:15:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 30 Dec 2004 14:15:52 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-User: sultan1
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:226694
Ukryj nagłówki
a moze jeszcze jakis dobry przepis na farsz do tego ... ?
> > jak zrobić dobre ciasto do pizzy?
> >
> > pozdrawiam
> > ania
>
> Wiec z tym ciastem to jest tak.
> Biore 2 , 3 szklanki maki, wbijam do tego jajko sypie sol i ziola
> prowansalskie [z ziolami uwazaj] 2 , 3 szczypty.
> Teraz drozdze: z takiej kostki 100 gramowej biore 1/3 moze ciupke mniej i
> do wody z tym, szklanka i troszke i 1,5 lyzeczki cukru. One tam sobie
> rosna a potem do reszty wlewasz i wyrabiasz wyrabiasz wyrabiasz az bedzie
> mieciutki.
> Potem juz tytlko na blache po polo wie i czekasz ze 30 min az urosnie.
>
> Na blaszce trzeba uformowac warstwe ok 0,5 cm. Po brzegach troche
grubsze -
> wg. uznania.
> Poza tym jezeli nie robisz pizzy dla maluchow - mozesz oprocz wody dodac
> piwa (pol na pol). Ciasto nabierze dzieki temu pulchnosci i fajnego
> zapaszku.
>
> Jezeli chodzi o pieczenie. Ja wkladam do maksymalnie rozgrzanego
piekarnika
> na 5-10 min, ale wczesniej troszke zapiekam ciasto dziurawiac je wczesniej
> widelcem. Nakladam farsz i wlaczam piekarnik na maksa.
>
> Musi sie udac!
>
> Pozdrawiam,
> Bartek
>
>
|