Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!topaz.icpn
et.pl!not-for-mail
From: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pizza - zakalec
Date: Sun, 8 Feb 2004 19:15:34 +0100
Organization: Czarodziejka
Lines: 24
Message-ID: <1milcmazadozg$.dlg@czarodziejka.net>
References: <c00k80$3ds$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: c46-162.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: topaz.icpnet.pl 1076263958 30198 62.21.46.162 (8 Feb 2004 18:12:38 GMT)
X-Complaints-To: c...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 8 Feb 2004 18:12:38 +0000 (UTC)
X-Face: #%:l<-7xTEhn=G>0=`0DS"4#Voo{S~E9q_zd[O(rjZd2SD3+A2SY$&hcJO'%UsLy$0;bMJ=
dG-dG/jlmeKsISszyRotJ>'~|kBnImK^BU~II;CAmT?fYpaA0
X-Newsreader: Czarodziejski czytnik Ti`Any
X-User: Ti`Ana
X-Beer: Czarna Fortuna
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.5.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:191021
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 6 Feb 2004 18:47:25 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Sylwia*, w
wiadomości news:<c00k80$3ds$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> Pizzę wedle tego samego przepisu robiłam juz wcześniej, ale ponieważ
> wychodziła za gruba postanowiłam tym razem nie pozwolić ciastu specjalnie
> wyrosnąć. Postawiłam tortownicę z ciastem na kuchence w czasie gdy
> podgrzewał się piekarnik. Kuchenka nie była zbyt ciepła, ponakłuwane ciasto
> stało na niej około 10 -15 mniut przykryte ściereczką. Później nałożyłam
> "wierzchnią warstwę" poczynając od wysmarowania całej powierzchni
> koncemtratem pomidorowym...
>
> Co mogło spowodować zakalec??? Za krótko rosło ciasto czy było za wilgotne
> przez ten koncentrat? Ale wcześniej też robiłam z koncentratem i wychodziło
> aż za grube...
Możliwe, że za dużo obkładu i za bardzo wilgotny. Kolega ostatnio chciał
mnie uraczyć wspaniałą pizzą domową z ogromną ilością składników na wierzchu
i efekt był ten sam. Pieczarki, papryka i inne takie mają w sobie dość dużo
wody, a poza tym "nawalone" dodatki przygniatają ciasto niemiłosiernie.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
|