Data: 2004-02-08 18:15:34
Temat: Re: pizza - zakalec
Od: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 6 Feb 2004 18:47:25 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Sylwia*, w
wiadomości news:<c00k80$3ds$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> Pizzę wedle tego samego przepisu robiłam juz wcześniej, ale ponieważ
> wychodziła za gruba postanowiłam tym razem nie pozwolić ciastu specjalnie
> wyrosnąć. Postawiłam tortownicę z ciastem na kuchence w czasie gdy
> podgrzewał się piekarnik. Kuchenka nie była zbyt ciepła, ponakłuwane ciasto
> stało na niej około 10 -15 mniut przykryte ściereczką. Później nałożyłam
> "wierzchnią warstwę" poczynając od wysmarowania całej powierzchni
> koncemtratem pomidorowym...
>
> Co mogło spowodować zakalec??? Za krótko rosło ciasto czy było za wilgotne
> przez ten koncentrat? Ale wcześniej też robiłam z koncentratem i wychodziło
> aż za grube...
Możliwe, że za dużo obkładu i za bardzo wilgotny. Kolega ostatnio chciał
mnie uraczyć wspaniałą pizzą domową z ogromną ilością składników na wierzchu
i efekt był ten sam. Pieczarki, papryka i inne takie mają w sobie dość dużo
wody, a poza tym "nawalone" dodatki przygniatają ciasto niemiłosiernie.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
|