Data: 2002-01-12 10:54:25
Temat: Re: plesniak z wisniami i rozowa pianka
Od: "Magda" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
A moj plesniak robi sie tak:
3 szkl. maki
3/4 szkl. cukru
3/4 margaryny
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
aromat do ciast
-----------------
W/w skladniki zagniesc. Ciast podzielic na 2 czesci (jedna troche wieksza od
drugiej), wlozyc do zamrazalnika. Zmrozona wieksza czesc starkowac na dno
duzej blachy, zapiec ok. 20 min. Wylozyc na to owoce z kompotu (wydrylowane
wisnie moja mama wekuje w niewielkich sloiczkach specjalnie do tego celu, na
1 ciasto - 2 sloiczki), na owoce wylozyc mase.
Masa: bialka ubite na sztywno + 3/4 szkl. cukru (najlepiej pudru) + 1 kisiel
w rozowym kolorze (wisniowy, zurawinowy ...). Na wierzch utrzec reszte
ciasta. Piec az sie zarumieni, u mnie 35-40 min w temp. ok. 200*C. Po
upieczeniu posypac cukrem pudrem.
Przepyszne, najlepsze na drugi dzien po upieczeniu.
Mozna dac mniej cukru.
Mam nadzieje, ze ktos wyprobuje,
Pozdrawiam,
Magda I. (z Bialegostoku)
|