Data: 2002-01-13 05:12:12
Temat: Re: plesniak z wisniami i rozowa pianka
Od: "Ania Derejski" <a...@v...ca>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Magda" <m...@w...pl> wrote in message news:a1p4j5$kn9$1@news.tpi.pl...
> A moj plesniak robi sie tak:
> 3 szkl. maki
> 3/4 szkl. cukru
> 3/4 margaryny
> 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
> aromat do ciast
> -----------------
> W/w skladniki zagniesc. Ciast podzielic na 2 czesci (jedna troche wieksza
od
> drugiej), wlozyc do zamrazalnika. Zmrozona wieksza czesc starkowac na dno
> duzej blachy, zapiec ok. 20 min. Wylozyc na to owoce z kompotu
(wydrylowane
> wisnie moja mama wekuje w niewielkich sloiczkach specjalnie do tego celu,
na
> 1 ciasto - 2 sloiczki), na owoce wylozyc mase.
> Masa: bialka ubite na sztywno + 3/4 szkl. cukru (najlepiej pudru) + 1
kisiel
> w rozowym kolorze (wisniowy, zurawinowy ...). Na wierzch utrzec reszte
> ciasta. Piec az sie zarumieni, u mnie 35-40 min w temp. ok. 200*C. Po
> upieczeniu posypac cukrem pudrem.
>
> Przepyszne, najlepsze na drugi dzien po upieczeniu.
> Mozna dac mniej cukru.
>
> Mam nadzieje, ze ktos wyprobuje,
> Pozdrawiam,
> Magda I. (z Bialegostoku)
>
>
Brzmi smakowicie. Musze zakupic sloik kompotu wisniowego :)))
Mam pytanie, jak duza forme do tego potrzeba ??
Ania
|