Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: plum chutney & peach pickles
Date: Mon, 14 Jul 2003 10:30:38 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 24
Sender: p...@p...onet.pl@62.181.161.66
Message-ID: <betpne$m1m$1@news.onet.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.181.161.66
X-Trace: news.onet.pl 1058171438 22582 62.181.161.66 (14 Jul 2003 08:30:38 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Jul 2003 08:30:38 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:164401
Ukryj nagłówki
Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:432d.00000823.3f11d723@newsgate.onet.pl...
> I drugie pytanie, o pikle. Wiem tyle, że to brzoskwinie w słoiku. Ale jak
> zrobione? W cukrze, marynowane, czy jeszcze inaczej?
Wiesz co - może w innych rejonach Polski jest inaczej, ale tu gdzie mieszkam
(Pomorze ) i gdzie mieszkałam (Mazowsze) i tam gdzie jeździłam na wakacje
(tereny nadbużańskie) , PIKLE to zawsze były ogórki w takiej octowatej
zalewie.
Pikle wyglądają tak, że bierze się duże ogóry, obiera, przekraja w zdłóż
(nie na plastry) na 4 części i wydrąża nasiona.
Zostaje sam ten twardy miąższ - i to się marynuje.
Mam książkę "Owoce na każdą okazję"Alicji i Pauliny Fedak i tam niem pikli z
żadnych owoców, choć są propozycje owoców w zalewach octowych.
Wtedy jest po prostu "owoce" marynowane, lub "owoce" w zalewie octowej.
Jest za to normalnie używane słowo CHUTNEY - np. "chutney, czyli pikantny
dżem jagodowy".
Sowa
|