Data: 2010-10-16 00:29:02
Temat: Re: podajcie proszę SWÓJ przepis
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik mal napisał:
> On 15 Paź, 13:01, "zbigniew"<z...@o...pl> wrote:
>> Przepis na zakiszenie żurku, ale swój wypróbowany, z czosnkiem itp.
>
> Proszę bardzo:
> 3 łyżki mąki żytniej
> ok.0,3 litra letniej, przegotowanej wody
> 1-2 ząbki czosnku
Jak dałem ząbek na pół litra to w ogóle kiszenie nie chciało ruszyć. Pół
ząbka to wszystko, czosnek jednak ma silne własności bakteriobójcze -
jego (i ew. chrzanu) dodatek do fermentacji mlekowej ma uniemożliwić
pracę konkurencyjnych drożdży - są delikatniejsze od bakterii kwasu
mlekowego ale przesada stopuje wszelka biologię.
Chociaż może niepotrzebnie ten ząbek rozgniotłem - w każdym razie z
czosnkiem nie przesadzać. Ja daję jeszcze parę ziaren ziela angielskiego
i trochę liści laurowych - większy albo dwa małe na pół litra. Szczypta
soli też nie zawadzi - sól jest tym czego drożdże nie lubią.
Przy kiszeniu w butelce (wygodne bo łatwo zamieszać) należy pamiętać że
w czasie kiszenia butelka musi być rozszczelniona - inaczej żurek możemy
mieć na suficie i za kołnierzem...
--
Darek
|