Data: 2002-01-09 22:41:13
Temat: Re: podwieczorek
Od: <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> a pamieta ktos moze przepis na jablka w ciescie drozdzowym?
> robie czasem w nalesnikowym maczam i smaze na patelni (jablka kroje w
> poprzek w koleczka)
> a chcialabym zrobic to w ciescie drozdzowym...
> moze ktos pamieta?
>
>
> pozdrawiam
> ---------------------
> iza
> GG 879972
>
>
Znalazłam przepis na jabłka w szlafrokach (trzeba 12 godzin przetrzymywać
zarobione ciasto, więc podam innym razem) i jabłka lub gruszki zapiekane w
cieście:
ciasto: 15 dag mąki, 12 dag cukru, 5 jajek,2 szklanki mleka, mały kieliszek
rumu, 40 dag jabłek lub gruszek, masło do wysmarowania naczynia
1. Mąkę przesiać, dodać 3/4 ilości cukru, jajka i mleko, wymieszać. Gdy masa
będzie dobrze wyrobiona dodać rum.
2. Jabłka lub gruszki umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda
nasienne, pokroić na cienkie plasterki.
3. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, włożyć jabłka, zlać je
przygotowanym ciastem i pozypać resztą cukru.
4. Wstawić do gorącego piekarnika (250 oC) na około 40 minut.
5. Podawać na ciepło lub zimno.
ciasto powinno być troszkę bardziej gęste od naleśnikowego, zapiekanka powinna
być ładnie zrumieniona.
Jeśli chcesz, to jutro Ci wyślę szlafroki.
Dobranoc
Agnieszka
PS. Moje dziecko ostatnio na podwieczorek (a także na śniadanie i kolację)
najchętniej zjada masło z kanapek - obiera po prsotu wszelkie pieczywo z masła
albo je bezpośrenio z kostki (mała ma niecałe 2 lata). Niedobór witaminy E?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|