Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: poledwica a w zasadzie sledzie (P)
Date: Wed, 27 Feb 2002 13:17:58 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <a5im1a$fk4$1@news.tpi.pl>
References: <7...@n...onet.pl> <a5g74h$cva$1@news.tpi.pl>
<a5iknj$gd3$8@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1014815595 16004 217.96.222.87 (27 Feb 2002 13:13:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 27 Feb 2002 13:13:15 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Subject: Re: Odp: poledwica a w zasadzie sledzie (P)
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:97814
Ukryj nagłówki
"stsal" <s...@p...onet.pl> wrote:
>A do AgatyW. uśmiecham się o śledzie z ananasem i z majerankiem :))))))))
>
>Anka - stsal.
z majerankiem i czosnkiem (za piach w majeranku nie ponosze
odpowiedzialnosci)
Zakładam że już masz śledzie gotowe do konsumpcji (nalezycie
odmoczone i pokrojone w klasyczne kawalki) Teraz kolejno w sloiku
bedziemy ukladac solidna szczypte majeranku, solidna
zmiazdzonego czosnku i warstwe sledzi i tak na zmiane (tak mowi szkola
falenicka, a otwocka proponuje w jednej misce wymieszac ze soba
duza ilosc czosnku, majeranku i sledzie - niech to sie dobrze
oblepi) i teraz jak juz jest poukladane na zmiane w sloiku
kladziemy na gorze kawaleczek skorki z cytyny (fakultatywne) i
zalewamy oliwa Trzymamy przez 2 dni w lodowce, kupujemy razowy chleb
i mrozony alkohol. I leci...
sledzie z ananasem (na bazie przepisu Jol L-l)
Zakladamy ze mamy juz sledzie gotowe do konsumpcji (w moim
przypadku byly to sledzie juz z oliwy ale zostaly odsaczone z
niej). Poukladac je na polmisku.(bez cebulki zadnej). Teraz bierzemy
gesta smietane, lyche majonezu, smakowa porcje curry, lyche
musztardy gruboziarnistej (z kuleczkami gorczycy), bialy pieprz i
mieszamy, smakujemy. Z puszki z ananasami wyciagamy kilka
plastrow i kroimy w drobne kawaleczki. Mieszamy z sosem (smakujemy
ma byc kwaskowe, slodkawe, ostrawe i smaczne). Wywalamy to na
sledzie i chwile w lodowce niech postoja (szkola otwocka mowi,
ze mozna zmieszac calosc bez ukladania)
Oba rodzaje sledzi maja u mnie wiernych milosnikow (sledzie
czosnkowe raczej na sobote lub piatek bo ten czosnek to jednak czuc)
Powodzenia
AgataW.
|