Data: 2002-02-27 13:17:58
Temat: Re: poledwica a w zasadzie sledzie (P)
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"stsal" <s...@p...onet.pl> wrote:
>A do AgatyW. uśmiecham się o śledzie z ananasem i z majerankiem :))))))))
>
>Anka - stsal.
z majerankiem i czosnkiem (za piach w majeranku nie ponosze
odpowiedzialnosci)
Zakładam że już masz śledzie gotowe do konsumpcji (nalezycie
odmoczone i pokrojone w klasyczne kawalki) Teraz kolejno w sloiku
bedziemy ukladac solidna szczypte majeranku, solidna
zmiazdzonego czosnku i warstwe sledzi i tak na zmiane (tak mowi szkola
falenicka, a otwocka proponuje w jednej misce wymieszac ze soba
duza ilosc czosnku, majeranku i sledzie - niech to sie dobrze
oblepi) i teraz jak juz jest poukladane na zmiane w sloiku
kladziemy na gorze kawaleczek skorki z cytyny (fakultatywne) i
zalewamy oliwa Trzymamy przez 2 dni w lodowce, kupujemy razowy chleb
i mrozony alkohol. I leci...
sledzie z ananasem (na bazie przepisu Jol L-l)
Zakladamy ze mamy juz sledzie gotowe do konsumpcji (w moim
przypadku byly to sledzie juz z oliwy ale zostaly odsaczone z
niej). Poukladac je na polmisku.(bez cebulki zadnej). Teraz bierzemy
gesta smietane, lyche majonezu, smakowa porcje curry, lyche
musztardy gruboziarnistej (z kuleczkami gorczycy), bialy pieprz i
mieszamy, smakujemy. Z puszki z ananasami wyciagamy kilka
plastrow i kroimy w drobne kawaleczki. Mieszamy z sosem (smakujemy
ma byc kwaskowe, slodkawe, ostrawe i smaczne). Wywalamy to na
sledzie i chwile w lodowce niech postoja (szkola otwocka mowi,
ze mozna zmieszac calosc bez ukladania)
Oba rodzaje sledzi maja u mnie wiernych milosnikow (sledzie
czosnkowe raczej na sobote lub piatek bo ten czosnek to jednak czuc)
Powodzenia
AgataW.
|