Data: 2000-06-25 12:23:51
Temat: Re: polędwiczki wieprzowe
Od: "Malgosia Sularczyk" <m...@p...bg.univ.gda.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mariusz Marczak napisał(a) w wiadomości: <3...@n...tpnet.pl>...
>Poledwiczki wieprzowe z miodem i musztarda
>
>rodzaj potrawy: Mieso : wieprzowe
>
>Skladniki:
>poledwiczki wieprzowe - 2 szt.
>miod - 1 lyzeczka (w TV byl akacjowy jasny)
>musztarda - 2 lyzki (najlepiej z Dijon, w TV jasna dijonska)
>maslo - 1/2 lyzki
>oliwa - lyzka (z oliwek)
>miod pitny - pol szklanki (trojniak lub czworniak)
>smietanka - pol szklanki (slodka, gesta)
>sol, pieprz
>
>Przepis:
>cytujac RM:
>Do miski wkladamy musztade (1/2-1 lyzki)i miod i mieszamy do
>otrzymania sosu.
>Mieso solimy i pieprzymy.
>Poledwiczki pedzelkiem z pior gesi (lub innym narzedziem) smarujemy
>masa miodowo-musztardowa.
>Tak doprawione poledwiczki wkladamy na ok.godzine w chlodne miejsce.
>
>Na patelni rozgrzewamy maslo i oliwe. Na rozgrzana patelnie kladziemy
>poledwiczki.
>Smazymy na mocnym ogniu, ktorko, mocno z obu stron.
>Tu jest miod, wiec to nam wszystko za chwile sie skarmelizuje i
>utworzy taka rozkoszna warstewke.
>
>Po upieczeniu z obu stron na patelnie wlewamy miod pitny i
>poledwiczki musza sie w nim dusic dopoki prawie wszystko nie wyparuje.
>Zdejmujemy patelnie z ognia.
>Wyjmujemy poledwiczki na deske.
>Do resztek sosu dodajemy musztarde dijonska (1-1 1/2 lyzki), a potem
>dodajemy b.slodka i b.gesta smietanke.
>Wszystko to na b.malym ogniu rozprowadzamy bardzo dokladnie.
>Sos trzymamy na ogniu dopóki sie doklanie nie wymiesza i nie zacznie
>wrzec.
>Mieso kroimy na plasterki ok.1 cm grubosci.
>Kilka plastrow kladziemy na talerz i obok wlewamy sos.
>
>Za: R.Maklowicz
Mariusz - dziekuje, gnam po poledwiczki, bo mi, jak mawia mój Tata, jezyk do
tylka ucieknie ;-)))
Pa
Margola
|