Data: 2005-10-10 23:38:44
Temat: Re: pomidorowy przecier - pasteryzacja
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kris wrote:
> Dokładnie- musisz go najpierw zagotować, żeby wybić bakerie w nim
> zawarte..
===
Bruuuum...
Nie chcę być niegrzeczny, ale to, co napisałaś, to brednie.
Pomidory, aby przeistoczyły się w coś na kształt koncentratu., należy po
prostu *długo* gotować.
Potem są dwie szkoły:
- piesków francuskich - która mówi, że trzeba całość przetrzeć przez sito,
i
- polskich praktyków - która mówi, że trzeba zmiksować całość w tzw.
"blenderze".
Ja preferuję tą drugą. Oszczędność czasu, wysiłu i samej substancji
materiału. Efekt dla nie-supersmakosza - nie do odróżnienia (pestki
pomidorów nie są ani gorzkie, ani kwaśne).
waldek
===
|