Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.straub-
nv.de!feeder1-2.proxad.net!proxad.net!feeder1-1.proxad.net!198.186.194.247.MISM
ATCH!news-out.readnews.com!transit3.readnews.com!postnews.google.com!k30g2000hs
e.googlegroups.com!not-for-mail
From: J-23 <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomidory - ciekawi mnie czy maja Panstwo jakies przepisy na potrawy z
pomidorami?
Date: Wed, 18 Jun 2008 03:22:20 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 28
Message-ID: <0...@k...googlegroups.com>
References: <2...@y...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 85.89.162.238
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: posting.google.com 1213784541 3625 127.0.0.1 (18 Jun 2008 10:22:21 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Wed, 18 Jun 2008 10:22:21 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: k30g2000hse.googlegroups.com; posting-host=85.89.162.238;
posting-account=ZcysqQoAAAD2tKN9mQ6s-nDaS4c9I9sr
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.14)
Gecko/20080404 Firefox/2.0.0.14,gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:313940
Ukryj nagłówki
On 17 Cze, 14:28, J-23 <k...@g...pl> wrote:
> Ja najbardziej lubie dwa sposoby podania pomidorow:
> - pierwszy, to pokrojony pomidor w polplasterki, posypany dosc drobno
> pokrojana cebyla (nie szczypiorek) i calosc skropiona octem
> balsamicznym (najlepszy z Modeny), i oliwa z oliwek, do tego chleb z
> maslem i lampka czerwonego wytrawnego wina.
> - drugi, to pokrojony w polplasterki pomidor skropiony sosem
> Worcestershire, wazne by przed uzyciem rzeczony sos wstrzasnac,
> nastepnie pokropiony oliwa - moze byc z pestek z winogron np., do tego
> chleb z maslem i bialym serem, lub naturalnym twarozkiem, plus herbata
> bez cytryny i bez cukru.
>
> J-23 Flegiel von Trop
Jajka smazone, z pomidorami. Jajka wlasciwie sadzone. Przyrzadzane na
duzej patelni. Jedno lub wiecej jajek wbijamy na patelnie i smazymy do
uzyskania stalej koncystencji. Nastepnie pod koniec wrzucamy na wolne
obrzeza patelni picwiartowany popidor/y, i lekko podgrzewamy.
Ostroznie i krotko by sie nie rozpadly, circa 1-1,5 min. Na koniec
pieprz. Sol, jak ktos chce. Ja nie sole prawie niczego. Jesli to
gotowa potrawe na talerzu - szczypta soli morskiej. Jest tez wersja
"luksusowa". Polega na obraniu pomidorow ze skorki, usunieciu z nich
gniazd nasiennych i pokrojeniu w kostke. Dalej, jak wyzej. Mozna tez
zrobic klasycznego grzybka z jaj. Skaldamy go na pol, a w srodek
nakladamy kostke pimidorowa (wykonana jak wyzej) zmiszana z majonezem.
Do tago zielenina, wedlog uznania.
J-itede
|