Data: 2008-06-18 10:30:23
Temat: Re: pomidory - ciekawi mnie czy maja Panstwo jakies przepisy na potrawy z pomidorami?
Od: "Panslavista" <p...@h...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"J-23" <k...@g...pl> wrote in message
news:0f541533-0e77-465b-9d34-6a66679b88f0@k30g2000hs
e.googlegroups.com...
> On 17 Cze, 14:28, J-23 <k...@g...pl> wrote:
>> Ja najbardziej lubie dwa sposoby podania pomidorow:
>> - pierwszy, to pokrojony pomidor w polplasterki, posypany dosc drobno
>> pokrojana cebyla (nie szczypiorek) i calosc skropiona octem
>> balsamicznym (najlepszy z Modeny), i oliwa z oliwek, do tego chleb z
>> maslem i lampka czerwonego wytrawnego wina.
>> - drugi, to pokrojony w polplasterki pomidor skropiony sosem
>> Worcestershire, wazne by przed uzyciem rzeczony sos wstrzasnac,
>> nastepnie pokropiony oliwa - moze byc z pestek z winogron np., do tego
>> chleb z maslem i bialym serem, lub naturalnym twarozkiem, plus herbata
>> bez cytryny i bez cukru.
>>
>> J-23 Flegiel von Trop
>
> Jajka smazone, z pomidorami. Jajka wlasciwie sadzone. Przyrzadzane na
> duzej patelni. Jedno lub wiecej jajek wbijamy na patelnie i smazymy do
> uzyskania stalej koncystencji. Nastepnie pod koniec wrzucamy na wolne
> obrzeza patelni picwiartowany popidor/y, i lekko podgrzewamy.
> Ostroznie i krotko by sie nie rozpadly, circa 1-1,5 min. Na koniec
> pieprz. Sol, jak ktos chce. Ja nie sole prawie niczego. Jesli to
> gotowa potrawe na talerzu - szczypta soli morskiej. Jest tez wersja
> "luksusowa". Polega na obraniu pomidorow ze skorki, usunieciu z nich
> gniazd nasiennych i pokrojeniu w kostke. Dalej, jak wyzej. Mozna tez
> zrobic klasycznego grzybka z jaj. Skaldamy go na pol, a w srodek
> nakladamy kostke pimidorowa (wykonana jak wyzej) zmiszana z majonezem.
> Do tago zielenina, wedlog uznania.
>
> J-itede
Na masle krótko podduszamy pomidory pokrojone w kawalki mozna dodac strak
papryki, do tego wlewamy wybite wczesniej do miseczki jajka, solimy,
pieprzymy, mieszamy niezbyt intensywnie, mozna posypac zielonym
szczypiorkiem.
|