Data: 2007-08-04 17:47:51
Temat: Re: pomidory suszone
Od: Ewik <e...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mam taki przepis - moze spróbujesz
SUSZONE POMIDORY_NIE SUSZONE
Do słoika warstwami - przesypując gruboziarnistą solą, grubo
zmielonym pieprzem, suszoną bazylią, przekładając kawałkami
czosnku, lekko uciskając kolejne warstwy. Na wierzch czosnek -
posolony. Zalać dobrą oliwą (ostatecznie olejem słonecznikowym),
lekko kręcąc słoikiem spowodować dokładne wpłynięcie oliwy we
wszystkie zakamarki. Słoik zakręcić i do lodówki. Można jeść po
tygodniu , przechowuje się całą zimę - ja mam do tej pory z
zeszłego lata . PYSZNA PRZEKĄSKA do podania nawet na super eleganckim
przyjęciu - np. w formie koreczków : ser-pomidor-oliwka , ale same
też na półmisku ze szpadkami - wszystko po dokładnym odsączeniu
oliwy na sicie , oczywiście :-) Kto spróbuje , nie pożałuje :-)
|