Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.p
l!not-for-mail
From: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomysł na śledzie
Date: Fri, 11 Nov 2005 08:46:13 +0100
Organization: lubman
Lines: 45
Message-ID: <dl1im3$i3r$1@news.lublin.pl>
References: <dl0hos$m2a$1@news.onet.pl> <dl0ma5$olt$1@inews.gazeta.pl>
<s...@c...znajdzie>
NNTP-Posting-Host: 212.182.111.231
X-Trace: news.lublin.pl 1131695620 18555 212.182.111.231 (11 Nov 2005 07:53:40 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 11 Nov 2005 07:53:40 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:252575
Ukryj nagłówki
Użytkownik "panta_rei" <j...@c...znajdzie> napisał w wiadomości
news:slrn.pl.dn8g50.499.jak_jakas@chce-to.znajdzie..
.
> Świadomie, albo i nie ktabaczynski napisał(a):
>
> >> Jako młoda żona chciałabym zaskoczyć swojego męża i przyżądzić mu super
> >> śledziki (bo bardzo je lubi), ale nie chciałabym przyżądzać ich tak
> >> tradycyjnie czyli olej, cebula i śledź, tylko jakoś inaczej. Czy
możecie
> >> zaproponować jakieś przepisy ? :)
>
> Ale fajna kopalnia przepisów śledziowych :)
> Dołożę jeszcze jeden!
>
> Śledź solony w zalewie octowej :)
> Płaty śledziowe jeśli są za słone troszkę wymoczyć (ilość zależna od
> zapotrzebowania)
>
> 2-4 cebule kroimy w talarki i zalewamy wrzącą wodą na kilka minut
> Zalewa:
> zagotować wodę (tyle żeby nam zalewy starczyło :)) z zielem angielskim
> (2-4 ziarnka) pieprz (5-7 ziarnek) liściem laurowym, osolić do smaku i
> po kilku minutach gotowania dodać ocet... cholera, nigdy nie wiem jakie
> to są proporcje :) czyli kto co lubi ja daje około 1:4-1:5, dodajemy 2-3
> "kwiatki" suszonego hibiskusa, zalewę odstawić dosłownie na 10 minut.
>
> Płaty śledziowe kroimy w paski 1.5cm i układamy w słoiku na warstwami
> przekładając sparzoną cebulą, zalewamy zawartość słoika gorącą
> jeszcze zalewą wrzucając wszystkie pływające w niej dodatki.
>
> Jak to sobie wytrzyma w lodówce kilka dni... ehhh nie będę nic mówił :)
>
No to jeszcze takie cos:
wymoczone płaty sledziowe pokrojone w paski
przekładać w słoiku pieczarkami duszonymi z cebulka..
moga byc inne grzyby - i niech postoi w lodówce troszku zanim sie zje :))
Marek
|