Data: 2005-11-11 07:46:13
Temat: Re: pomysł na śledzie
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "panta_rei" <j...@c...znajdzie> napisał w wiadomości
news:slrn.pl.dn8g50.499.jak_jakas@chce-to.znajdzie..
.
> Świadomie, albo i nie ktabaczynski napisał(a):
>
> >> Jako młoda żona chciałabym zaskoczyć swojego męża i przyżądzić mu super
> >> śledziki (bo bardzo je lubi), ale nie chciałabym przyżądzać ich tak
> >> tradycyjnie czyli olej, cebula i śledź, tylko jakoś inaczej. Czy
możecie
> >> zaproponować jakieś przepisy ? :)
>
> Ale fajna kopalnia przepisów śledziowych :)
> Dołożę jeszcze jeden!
>
> Śledź solony w zalewie octowej :)
> Płaty śledziowe jeśli są za słone troszkę wymoczyć (ilość zależna od
> zapotrzebowania)
>
> 2-4 cebule kroimy w talarki i zalewamy wrzącą wodą na kilka minut
> Zalewa:
> zagotować wodę (tyle żeby nam zalewy starczyło :)) z zielem angielskim
> (2-4 ziarnka) pieprz (5-7 ziarnek) liściem laurowym, osolić do smaku i
> po kilku minutach gotowania dodać ocet... cholera, nigdy nie wiem jakie
> to są proporcje :) czyli kto co lubi ja daje około 1:4-1:5, dodajemy 2-3
> "kwiatki" suszonego hibiskusa, zalewę odstawić dosłownie na 10 minut.
>
> Płaty śledziowe kroimy w paski 1.5cm i układamy w słoiku na warstwami
> przekładając sparzoną cebulą, zalewamy zawartość słoika gorącą
> jeszcze zalewą wrzucając wszystkie pływające w niej dodatki.
>
> Jak to sobie wytrzyma w lodówce kilka dni... ehhh nie będę nic mówił :)
>
No to jeszcze takie cos:
wymoczone płaty sledziowe pokrojone w paski
przekładać w słoiku pieczarkami duszonymi z cebulka..
moga byc inne grzyby - i niech postoi w lodówce troszku zanim sie zje :))
Marek
|