Data: 2007-09-17 15:14:44
Temat: Re: popsute przetwory (sliwki)
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "marek_kasia" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fclgas$kmg$1@inews.gazeta.pl...
> witam,
> pokusilismy sie pod namowa babci na zrobienie takiego wynalazku: zerwane
> sliwki wydrylowalismy a pozostale surowe polowki powkladalismy do sloikow
> 1ltr. + 3 lyzki cukru. Nastepnie zapasteryzowalismy i po wyjeciu
> odwrocilismy do gory "nogami". Na tym koniec radosci poniewaz 2go dnia
> sliwki wyszly sobie...:)mam na mysli "wyburzyly" a pozostale sloiki tez
> pozazdroscily chyba i na 3 dzien nie bylo ani jednego z 20 ktoryby sie
> ostal:(( dodam ze babcia nie ma zielonego pojecia czemu nam nie wyszlo
> (jej podobno wszystko wychodzi - jak to babciom haha), ale ona dodaje 2
> lyzki cukru. Czyzby tutaj tkwil problem...?zbyt duzo cukru zapoczatkowalo
> jakas reakcje alkoholowa?nota bene sliwki wcale nie byly slodkie.
Za krótka pasteryzacja, nie zabiliście drożdży.
DJD
|