Data: 2002-02-12 23:22:41
Temat: Re: poszukuje miesa z cynamonem
Od: <m...@h...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Szukalam w archiwum, ale nie znalazlam zbyt duzo na ten temat.
> Wiec prosze Was bardzo bardzo pomozcie!!! Wasze pomysly sa swietne i na
pewno nie tylko ja na tym skorzystam :))
>
> Gosia
>
>
Jest w archiwum tez takie moje:
W miseczce wymieszac pudry:
1 lyzka stolowa chili, 2 lyzeczki cynamonu, 1 lyzeczka kminu w pudrze,
300 g fasolki szparagowej przekroic na polowki, 2 cebule pokroic na gruba
kostke (moze byc czerwona), 3 zabki czosnku oczyscic, 1 duza czerwona
papryke pokroic na kawalki (oczyszczona), 500 g pomidorow sparzyc (bez
skorki) i pokroic na grubsze kawalki. Ja uzywam puszke juz gotowych.
Przygotowac 100 ml jakiegos bulionu miesnego.
500 g wolowego mielonego wymieszac w misce z 1 jajkiem, dodac POLOWE
wymieszanego pudru, 3 lyzki bulki tartej, 2 lyzeczki soli i pieprz (tylko
jesli chili jest lagodnie) do smaku.
Wymieszac i formowac z masy male kulki (ok 2 cm).
Te kulki podsmazyc na brazowy kol. na oliwce z oliwek Wyjac i na tluszczu
podsmazyc cebule i rozgnieciony czosnek. Dodac papryke, fasolke, pomidory,
reszte pudru, bulion. ( ja go nie wlewam od razu calego, moze wyjsc za
mokre). Sprawdzic czy jeszcze soli i pieprzu. Wlozyc kuleczki miesne i dusic
ok 25 min.
Mozna jesc z ryzem lub kasza, albo z turecka pizza, albo z wrapem, albo
sucha tortilla. Pyszne z chlebkiem ciabatta.
P.S. Czasami fasolka wychodzi za twarda, mozna ja na samym poczatku osobno w
wodzie podgotowac.
******
m-gosia
******
|