Data: 2006-08-23 09:28:33
Temat: Re: powidla w naczyniu miedzianym
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:ech6hb$8u5$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Arek" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:ech4kp$in7$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Mam duza miske miedziana z Rosji w ktorej jak slyszalem rosjanie gotuja
>> rozne powidla.
>> Ja sproboawlem zrobic cos podobnego ale misa zrobila sie w srodku jak po
>> wytrawieniu kwasem a
>> warstwa powidel przylegajaca do miski jest bardzo gorzka.
>> Powiedzcie mi czy mozna takie powidla jesc czy jest to bardzo trujace.
>> W czym Wy gotujecie powidla?
>
> Jak się domyslam, misa w środku też jest miedziana? Powidła do wywalenia,
> misa do czyszczenia i POBIELENIA. Cyną, aż będzie ładnie srebrna w środku.
> CYNA, nie lutem cynowym, co się składa z cyny i ołowiu.
>
> Osobiscie smaże powidła w patelni ze stali nierdzewnej, czasem w
> teflonowej TEFALa.
>
> DJD
A ja w garach aluminiowych 35 - 50 litrowych. Aluminium podlega utlenieniu i
pasywacji i w kwaśnym środowisku słabo reaguje z zawartością. Co innego z
mocnymi zasadami...
|