Data: 2006-08-23 09:20:09
Temat: Re: powidla w naczyniu miedzianym
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Arek" <a...@w...pl> wrote in message
news:ech4kp$in7$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Mam duza miske miedziana z Rosji w ktorej jak slyszalem rosjanie gotuja
> rozne powidla.
> Ja sproboawlem zrobic cos podobnego ale misa zrobila sie w srodku jak po
> wytrawieniu kwasem a
> warstwa powidel przylegajaca do miski jest bardzo gorzka.
> Powiedzcie mi czy mozna takie powidla jesc czy jest to bardzo trujace.
> W czym Wy gotujecie powidla?
>
> --
> Arek
Nie wolno kwaśnych potraw robić w miedzianych naczyniach - wytwarza się
silna trucizna zwana grynszpanem - hydroksyoctan miedzi Cu(CH3COO)2.Cu(OH)2
|