Data: 2001-04-03 06:53:13
Temat: Re: problem z masą do ciasta/krem z czekolady
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisała:
> 335 g/12 oz gorzkiej lub pol gorzkiej czekolady
> 500 ml/18 oz smietanki kremowki
>
> Smietanke doprowadzic do wrzenia, dodac czekolade, mieszac, az
> calkowicie polaczone, przelac do miski, schlodzic w lodowce az zimne, i
> zacznie gestniec. W tym stanie mozna uzyc na polewe czekoladowa albo
> ubic recznym mikserem, az powstanie masa, ale nie za dlugo, bo masa
> ciagle sztywnieje przez pewien czas po ubijciu.
Ostatnio robilam taki krem czekoladowy ze smietanki 36% i nie jestem
zadowolona z efektu. Taka smietana jest gesta juz na wejsciu, a po
rozpuszczeniu w niej czekolady zrobila sie jeszcze bardziej gesta masa.
Po ochlodzeniu jej w lodowce probowalam ubic mikserem na krem, ale
praktycznie nie udalo mi sie to, nadal byla to gesta czekoladowa masa
zamiast puszystego kremu.
Doszlam do wniosku, ze na przyszlosc lepiej uzywac smietanke 30%,
ktora jest rzadka i po wymieszaniu z czekolada mozna ja lepiej ubic,
uzyskujac wlasciwa konsystencje kremu.
Pozdrawiam
Lilla
|