Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Bbjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: prośba o przepis na tort makowy
Date: Sat, 08 Dec 2007 16:22:51 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 49
Message-ID: <fjectg$rjp$1@inews.gazeta.pl>
References: <fje6ej$6dp$1@atlantis.news.tpi.pl> <fje7g2$evs$1@news.onet.pl>
<fje87d$s2$1@nemesis.news.tpi.pl> <fje9mc$egr$1@inews.gazeta.pl>
<fjebid$lo3$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: aaev121.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1197127409 28281 83.4.125.121 (8 Dec 2007 15:23:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 8 Dec 2007 15:23:29 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
X-Antivirus: avast! (VPS 071208-0, 2007-12-08), Outbound message
In-Reply-To: <fjebid$lo3$1@atlantis.news.tpi.pl>
X-Antivirus-Status: Clean
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.9 (Windows/20071031)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:307164
Ukryj nagłówki
Paprika pisze:
> Jaaaasne, że chce! Po 18 lece do sklepu, mam nadzieje ze sie zgramy;)
Nie wpisałam w przepisie maku, ma być go 25 dag.
> Co do maku - mam mały problem - zepsutą maszynkę... Więc pytanie brzmi - czy
> może być masa makowa w puszce albo zwykły moczony mak?
W braku maku...
Myślę, że może być z puszki, choć opinie o nim krążyły tu rozmaite.
Masa:
3 duże jaja,
20 dag cukru,
25 dag masła,
kieliszek spirytusu,
3-4 łyżeczki świeżo zmielonej kawy
Masło ucierasz z puszystym wcześniej zrobionym koglem moglem (żółtka +
cukier). Parzysz "kawę" z 3-4 dobrych łyżeczek w małej połowie szklanki
wody. Do masy dodajesz po łyżeczce ostudzonej przecedzonej "kawy",
ciągle ucierając. I spirytus.
Tej masy może być mało, by tort przełożyć i posmarować, szczególnie,
jeśli zrobisz trzy krążki - pomnóż ilość w takim przypadku przez 2 lub 1,5.
Nie będzie to biała masa, ale koloru lekko kawowego, ale i tak ładnie
kontrastuje z makowym ciastem.
Jasna może być cytrynowa.
Na wszelki wypadek:
25 dag masła,
20 dag pudru,
3 jaja,
2 cytryny
Gotujesz ponakłuwane cytryny kilka razy, odlewając wodę. Gdy są miękkie,
ostudzone przecierasz przez sito. Jaja z cukrem ubijasz na parze na
pulchną masę, a masło na pianę, osobno oczywiście. Wszystko łączysz.
Prawdopodobnie będzie za mało kwaśne - dodajesz sok z kolejnej cytryny.
Jednak do ciasta makowego imho lepsza jest masa kawowa.
--
Bbjk
|