Data: 2008-04-30 10:00:33
Temat: Re: prosciutto crudo
Od: maciej debski <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 29 Kwi, 18:19, "TomTom12" <t...@i...pl> wrote:
> Przywiozłem sobie z Włoch 2 kilo tego specjału w jednym wielkim :) kawałku.
> No i problem z pokrojeniem sie pojawił. Czy można kupić jakiś specjalny nóż
> do pokrojenia takiego ustrojstwa? Na razie ostatnią deskę ratunku mam w
> sklepie mięsnym gdzie mają profesjonalne sprzęty do robienia plasterków z
> wielkiego kawałka :)
>
> TomTom
sa specjalne noze.
noz musi byc dlugi - 30-40 cm stosunkowo waski o cienkim, b. ostrym i
elastycznym ostrzu, typowe maja zaokraglony czubek.
do tego przydalby sie trzymak do szynki.
niestety wydaje mi sie ze skrawanie idealnych cieniutkich plastrow
jest w domowych warunkach niemozliwe, sam udalbym sie pewniedo
sklepu.
mac
|