Data: 2007-10-07 19:31:03
Temat: Re: proste ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
makdarek wrote:
> Witam,
> mam ochotę upiec jakieś nowe ciasto.
> jakie jest Wasze ulubione ciasto przy pieczeniu którego nie trzeba
> spędzić całego dnia w kuchni i być "mistrzem patelni"?
>
> darek
Polecam bardzo latwe, wilgotne, intensywnie pachnace czekolada
Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Forme do babki z kominkiem wysmarowac maslem i osypac maka.
W misie miksera umiescic
65 gram / 0.75 cup kakao
400 gram / 2 cup cukru (1 lyzke mniej jesli uzywa sie cukier waniliiowy)
225 gram / 1.75 cup maki
1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia/ 1.75 amerykanskiego proszku
do pieczenia
1.5 lyzeczki sody oczyszczonej
Wymieszac, dodac
2 jaja
1 lyzeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy
120 ml / 0.5 cup oleju
240 ml / 1 cup mleka
Miksowac 2 minuty, nastepnie cienkim strumieniem dodac
240 ml / 1 cup wrzacej wody
dobrze polaczyc. Ciasto bedzie bardzo rzadkie. Przelac do formy i piec
80 minut, albo az patyczek wstawiony w srodek wyjdzie suchy.
Magdalena Bassett
|