« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-09-27 09:01:30
Temat: Re: prosze o przepis
No wiec sprawdziłam ten przepis..Ciasto udało sie idealnie..bardzo
mieciutkie i za razem bardzo wilgotne.. JAko debiut upiekłą je z jabkami i
cynamonem..
Poniewaz debiut BARDZO udany wiec nst proba z sliwkami a nst serem..
Dziekuje
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-09-27 12:39:03
Temat: Re: prosze o przepisewa pisze:
> No wiec sprawdziłam ten przepis..Ciasto udało sie idealnie..bardzo
> mieciutkie i za razem bardzo wilgotne.. JAko debiut upiekłą je z jabkami i
> cynamonem..
>
> Poniewaz debiut BARDZO udany wiec nst proba z sliwkami a nst serem..
Bardzo się cieszę! :-)
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-10-05 08:11:31
Temat: Re: prosze o przepisUżytkownik medea napisał:
> ewa pisze:
>> No wiec sprawdziłam ten przepis..Ciasto udało sie idealnie..bardzo
>> mieciutkie i za razem bardzo wilgotne.. JAko debiut upiekłą je z
>> jabkami i cynamonem..
>>
>> Poniewaz debiut BARDZO udany wiec nst proba z sliwkami a nst serem..
>
> Bardzo się cieszę! :-)
>
> Pozdrawiam
> Ewa
I ja prztestowalam, wyszlo super. Takie naspospodziweanie wilgotne,
tylko sliwki nastepnym razem nie w polowkach a w cwiartkach poukladam.
daga z ciastem na sniadanie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-10-05 08:11:37
Temat: Re: prosze o przepisUżytkownik medea napisał:
> ewa pisze:
>> No wiec sprawdziłam ten przepis..Ciasto udało sie idealnie..bardzo
>> mieciutkie i za razem bardzo wilgotne.. JAko debiut upiekłą je z
>> jabkami i cynamonem..
>>
>> Poniewaz debiut BARDZO udany wiec nst proba z sliwkami a nst serem..
>
> Bardzo się cieszę! :-)
>
> Pozdrawiam
> Ewa
I ja prztestowalam, wyszlo super. Takie naspospodziweanie wilgotne,
tylko sliwki nastepnym razem nie w polowkach a w cwiartkach poukladam.
daga z ciastem na sniadanie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-10-06 17:43:20
Temat: Re: prosze o przepis
Ewa świetny przepis, ciasto po upieczeniu błyskawicznie znika :-)
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2017-06-13 09:39:56
Temat: Re: prosze o przepisW dniu środa, 26 września 2007 09:12:20 UTC+2 użytkownik medea napisał:
>
> Ja, odkąd znam ten przepis, robię go zawsze, kiedy mam ochotę na
> drożdżówkę z owocami. Udaje się zawsze i naprawdę jest pyszne.
> Ciasto drożdżowe nocne (z owocami lub bez)
> Wieczorem do miski wrzucamy:
> 5dag drożdży
> szklanka mleka
> szklanka cukru (można połączyć z cukrem waniliowym)
> pół szklanki oleju
> szczypta soli
> Zostawiamy w misce na noc, _nie_mieszając_składników_, pod przykryciem.
> Rano (ale zdarzało mi się robić to już po południu, bo rano nie miałam
> czasu) dodajemy:
> 3 jajka*
> pół kg mąki
> i dokładnie miksujemy w mikserem na gładką masę. Ciasto jest lejące się,
> nie takie jak zwykłe drożdżowe. Wlewamy masę do blachy (ja mam 24x30cm)
> i czekamy aż nieco urośnie. Potem wykładamy na wierzch owoce, wstawiamy
> do zimnego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w 170st. Po upieczeniu
> posypujemy cukrem pudrem.
> Ciasto nie wymaga wyrabiania, udaje się jak już pisałam zawsze, a w
> dodatku ma taka puszystość i lekkość, którą trudno osiągnąć robiąc
> tradycyjną drożdżówkę z wyrabianiem.
> * w oryginalnym przepisie jajka dodaje się też do miski na noc, ale ja
> to zmodyfikowałam, bo jajka lubią wyschnąć w tej misce przez 12 godzin i
> trudno je potem rozrobić.
> Pozdrawiam
> Ewa
Dopiero teraz upiekłam to ciasto i świadomie podbijam ten wątek.
Dziękuję :)
--
Pozdrawiam
JM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2017-06-13 17:30:31
Temat: Re: prosze o przepis>> 5dag drożdży
na
>> pół kg mąki
Czy to nie za dużo drożdży na pół kilograma mąki ? Nie będzie mi sie
odbijać ? ))) Pytam bo przy pieczeniu chleba na około 4 kg mąki tyle
właśnie zużywam drożdży...)
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2017-06-13 17:45:30
Temat: Re: prosze o przepisW dniu .06.2017 o 17:30 tandoori.curry <t...@g...com> pisze:
>>> 5dag drożdży
> na
>>> pół kg mąki
>
> Czy to nie za dużo drożdży na pół kilograma mąki ? Nie będzie mi sie
> odbijać ? ))) Pytam bo przy pieczeniu chleba na około 4 kg mąki tyle
> właśnie zużywam drożdży...)
Spokojnie, proporcje są prawidłowe :)
Słodkie ciasto drożdżowe to przecież nie jest posłodzony chleb :)
Ciasto musi smakować drożdżami, a posmak drożdży w chlebie jest
niepożądany.
Te drożdże podczas pieczenia zostaną zamordowane, nie grożą żadne
perturbacje żołądkowe ze strony "rośnięcia" w żołądku.
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2017-06-13 17:49:40
Temat: Re: prosze o przepisOK. Dzięki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2017-06-13 23:09:24
Temat: Re: prosze o przepisW dniu 2017-06-13 o 09:39, JaMyszka pisze:
> W dniu środa, 26 września 2007 09:12:20 UTC+2 użytkownik medea napisał:
>
>>
>> Ja, odkąd znam ten przepis, robię go zawsze, kiedy mam ochotę na
>> drożdżówkę z owocami. Udaje się zawsze i naprawdę jest pyszne.
>> Ciasto drożdżowe nocne (z owocami lub bez)
>> Wieczorem do miski wrzucamy:
>> 5dag drożdży
>> szklanka mleka
>> szklanka cukru (można połączyć z cukrem waniliowym)
>> pół szklanki oleju
>> szczypta soli
>> Zostawiamy w misce na noc, _nie_mieszając_składników_, pod przykryciem.
>> Rano (ale zdarzało mi się robić to już po południu, bo rano nie miałam
>> czasu) dodajemy:
>> 3 jajka*
>> pół kg mąki
>> i dokładnie miksujemy w mikserem na gładką masę. Ciasto jest lejące się,
>> nie takie jak zwykłe drożdżowe. Wlewamy masę do blachy (ja mam 24x30cm)
>> i czekamy aż nieco urośnie. Potem wykładamy na wierzch owoce, wstawiamy
>> do zimnego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w 170st. Po upieczeniu
>> posypujemy cukrem pudrem.
>> Ciasto nie wymaga wyrabiania, udaje się jak już pisałam zawsze, a w
>> dodatku ma taka puszystość i lekkość, którą trudno osiągnąć robiąc
>> tradycyjną drożdżówkę z wyrabianiem.
>> * w oryginalnym przepisie jajka dodaje się też do miski na noc, ale ja
>> to zmodyfikowałam, bo jajka lubią wyschnąć w tej misce przez 12 godzin i
>> trudno je potem rozrobić.
>> Pozdrawiam
>> Ewa
> Dopiero teraz upiekłam to ciasto i świadomie podbijam ten wątek.
> Dziękuję :)
Nie wyobrażam sobie ciasta drożdżowego z olejem, a nie z masłem.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |